Skoči na vsebino

Razlika med celulitom in celulitisom

Razlika med celulitom in celulitisom in ali je to sploh različno stanje?

Sigurno ste že kdaj slišali pogovorno uporabo besede celulit ali celulitis. Če ste mislili, da je govora o isti stvari, naj vam povemo, da temu ni tako. Dejstvo je da sta celulit in celulitis dve različni stanji. Morda se sliši podobno, vendar je potrebno razumeti razlike med enim stanjem, ki je precej pogosto, običajno in neškodljivo ter stanjem, ki lahko vzbuja skrb. Torej CELULIT je zelo pogost in ga imajo vsi, najbolj pa je izrazit pri ženskah. To je grudast oz. pomarančast videz kože, lociran običajno na stegnih, trebuhu ali na zadnjici. Manj pogosto tudi na rokah ali nad koleni. Pomarančast videz kože povzročajo maščobne celice, ki so zrasle med vezivno tkivo pod kožo in med katerimi je ujeta predvsem voda. Medtem ko je CELULITIS akutna bakterijska okužba kože. Do okužbe pride, ko bakterije prodrejo v kožo po ureznini, opeklini, rani ali pa celo ugrizu. Pod kožo se bakterije namnožijo. Ko se njihova koncentracija poveča, se telesne celice začnejo boriti proti sami okužbi, kar lahko povzroči vnetje okužene kože. Celulitis se lahko pojavi kjerkoli na nogah in stopalih, lahko pa napade tudi vaše roke, trup in celo obraz. 

Zdravljenje celulitisa

Običajno se celulitis zdravi z antibiotiki, ki vam jih predpiše vaš zdravnik. Običajno boste prejeli petdnevno zdravljenje in vaši simptomi se bi morali začeti izboljševati že po nekaj dneh. Nezdravljen celulitis lahko povzroči tudi sindrom toksičnega šoka ali sepso. Okužba se sicer redko, ampak vseeno, lahko razširi na fascialno sluznico.

Kaj pa lahko naredimo, da preprečimo pojav celulitisa?

– Vsak dan umijte rano z milom in vodo
– Nanos zaščitne kreme ali mazila (negovalno olje B cosmetic by Barbara Seles)
– Pokrijte rano s sterilnim povojem
– Bodite pozorni na znake okužbe
– Posvetujte se z zdravnikom

V kolikor ste prebrali članek, se vam sigurno poraja vprašanje, ali je celulitis nevaren? V primeru, da okužbe ne prepoznamo, lahko postane resno stanje, če ga ne zdravimo takoj. Okužba se namreč lahko hitro razširi po telesu in tudi razvije nenadoma. Hude okužbe se lahko razširijo globlje v telo in so lahko celo smrtno nevarne. Zapleti lahko pripeljejo tudi do odmrtja tkiva.

Kaj pa je potem celulit?

Celulit pa je naravni pojav maščobnega in vezivnega tkiva v podkožju, ki se kaže na površini kože v obliki luknjic (grudic, pomarančaste kože). Torej maščoba, ki tvori celulitno kožo, po svoji strukturi ni nič drugačna od maščobe na drugih delih telesa, samo bolj nakopičena je. Celulit ni posebno tkivo, niti posebna vrsta maščobe.

Zakaj se to na telesu vidi kot pomarančna koža?

Razlog je v zgradbi podkožja ter v nalaganju maščobe v tem predelu. V podkožju se nahajajo kolagenska vlakna, ki povezujejo mišico in suknjico kože (vmes je podkožje). Eden od dveh razlogov pojava pomarančne kože je v popuščanju teh kolagenskih vlaken. Tako se raven kože, kjer so ta vlakna spusti in na površju nastanejo luknjice. Drugi razlog pa nastane, kadar pridobimo na teži zaradi kopičenja maščobe. V tem primeru se maščobni predeli med kolagenskimi vlakni v podkožju tako napolnijo, da segajo nad raven vlaken. Tudi to se na koži kaže kot luknjičasta koža.

Poraja se nam vprašanje zakaj je celulit tako trdovraten?

Celulit je tako trdovraten zaradi popuščanja omenjenih kolagenskih vlaken v podkožju. Kljub zmanjšanju maščobe v telesu se pri marsikateri ženski še vedno dogaja popuščanje teh vlaken in celulit zlepa ne zgine. Celulit je prav tako viden tudi na suhih ženskah in telesno aktivnih. Eden od RAZLOGOV za nastanek celulita je tudi visoka vrednost hormona ESTROGENA v ženskem telesu, ki povzroča poleg ostalega tudi popuščanje kolagenskih vlaken v podkožju. Drug razlog pa je tudi SLABA CIRKULACIJA LIMFNEGA SISTEMA. Kadar je limfni sistem upočasnjen, prihaja do kopičenja strupov prav v maščobnem tkivu, kar slabša absorbcijo maščob in povečuje pritisk na kolagenska vlakna, ter povzroči njihovo oslabljenost. Večinoma govorimo o celuliti pri 80-90% ženske populacije. Ostalih 10-20% pa tudi niso ravno srečnice, saj se razlog, da nimajo celulita skriva v slabem delovanju hormonskega sistema. Torej, pridemo do zaključka, da se celulit pojavlja pri večini žensk in ni nič nenavadnega. Res pa je, da so stopnje celulita različne. S pravilnim načinom in življenjskim slogom je lahko celulit zelo blag, v nasprotnem primeru pa zelo izrazit. Ker verjamem, da se vsem postavlja vprašanje, kako to nadlogo sploh odpraviti, smo vam spodaj pripravili nekaj dejstev in nasvetov.

Kot prvo se je potrebno zavedati, da celulit ni nobeno posebno tkivo, temveč gre za maščobo, kot vso ostalo v telesu, ki pa se le drugače kaže zaradi podkožja. Najprej je treba narediti spremembo in zmanjšanje v prehrani. Torej je treba ustvariti negativen kalorijski vnos, ter izboljšati kakovost hranil, popraviti razmerje v vnosu hranil med beljakovinami, maščobami in ogljikovimi hidrati ter opustiti slabe navade. Glede slednjega, vam toplo priporočamo obisk v vseh Infraslim studiih po Sloveniji (kjer delujejo specialisti za žensko zdravje in prehrano).

Poleg tega je treba začeti uvajati tudi redno in ustrezno telesno aktivnost, kar prav tako priporočamo Infraslim, saj je vadba v sodobnem studiu prilagojena tako začetnicam kot tudi ostalim. Gre za visoko učinkovito vadbo, kjer v najkrajše času naredite največ za svoje telo in psihično počutje. Več si lahko preberete tukaj. 

Ker pa verjamemo, da če se želite zares za vedno znebiti te nadloge, se je potrebno z njo »spopasti« fizično, vam priporočamo različne anticelulitne tretmaje kot so:

Najpomembneje pri obravnavi je postavitev realnih ciljev in pričakovanj, ter dolgoročnost tretmaja (vsaj 3 mesece), če želimo, da je rezultat viden daljše obdobje in potem ohranjanje življenjskega sloga, da se rezultati obdržijo. V našem kozmetičnem salonu B ESTETIC STUDIO, nudimo DIAGNOSTICIRANJE, na podlagi katerega pregledamo trenutno stanje in glede na vaše želje in cilje, skupaj določimo individualen program, ki vam bo v popolnosti ustrezal in vam prinesel najboljše rezultate.

Maderoterapija
Tretma maderoterapije v B ESTETIC STUDIO

Sledite nam na družbenih omrežjih